Ekonomi

ABD şirketleri ekonomik zorluklara karşı deneyimli liderlere yöneliyor

Mevcut ekonomik dalgalanmalara yanıt olarak, birçok ABD şirketi operasyonlarını istikrara kavuşturmak ve yatırımcı endişelerini gidermek amacıyla deneyimli yöneticileri CEO olarak atadı. Geçen hafta, CVS Health, Karen Lynch’in yerine David Joyner’ı yeni CEO olarak açıkladı. Lynch’in liderliği altında şirketin hisselerinde yaklaşık %11’lik bir düşüş yaşanmıştı. CVS ayrıca, artan Medicare ile ilgili giderler nedeniyle 2024 kâr tahminini üç kez aşağı yönlü revize etti.

Birkaç hafta önce Nike, satışları artırmak ve daha etkili bir şekilde rekabet etmek için eski bir üst düzey yönetici olan Elliott Hill’i yeni başkan ve CEO olarak atadı. Boeing da yasal ve düzenleyici zorluklarla başa çıkmak için yılın başlarında sektör deneyimli Kelly Ortberg’i CEO olarak seçmişti.

Annex Wealth Management’ın baş ekonomisti Brian Jacobsen, yatırımcıların zor ekonomik dönemlerde genellikle kanıtlanmış bir geçmişe sahip yöneticileri tercih ettiğini belirtti. Challenger, Gray and Christmas’ın bir raporuna göre, ABD bu yıl rekor sayıda CEO istifası gördü. Ocak-Ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre %15 artışla 1.450’ye ulaşan istifaların, kısmen ekonomik belirsizlikten kaynaklandığı belirtiliyor.

Pazartesi günü Walt Disney, Morgan Stanley’nin deneyimli ismi James Gorman’ı yönetim kurulu başkanı olarak atadı. Gorman aynı zamanda, kısa bir emeklilik döneminin ardından pandeminin neden olduğu düşüşü ele almak için şirkete geri dönen CEO Bob Iger’ın halefini aramakla da ilgileniyor.

Running Point Capital’ın yatırım müdürü Michael Ashley Schulman, bazı şirketlerin uzun vadeli dönüşüm peşinde koşmak yerine, acil durum dönüşüm stratejilerini uygulamak için istikrar ve deneyime odaklandığını açıkladı.

Deneyimli liderleri yeniden göreve getirmenin veya “bumerang CEO’ların” başarısı tutarsız olmuştur. Apple’ın Steve Jobs’ı ve Starbucks’ın Howard Schultz’u şirketlerine başarılı dönüşler yaparken, Dell, Twitter ve Procter & Gamble gibi diğer firmalar eski CEO’ları geri getirdiklerinde aynı olumlu sonuçları görmedi.

MIT Sloan Management Review’da 2020 yılında yayınlanan bir araştırma, “bumerang CEO’ların” yeni stratejileri benimsemekte zorlanabileceğini ve bunun potansiyel olarak düşük performansa yol açabileceğini öne sürüyor. Araştırma, geri dönen CEO’lara sahip şirketlerin yıllık hisse senedi performansının rakiplerine göre ortalama %10 geride kaldığını gösterdi. Duke Üniversitesi Fuqua İş Okulu’ndan doçent Xu Jiang, bu CEO’ların aşırı güvenli ve daha az uyumlu olabileceğini, eski stratejilere bağlı kalmaları durumunda sorunları şiddetlendirebileceğini gözlemledi.

Bu makaleye Reuters katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

dogankenthaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu