Ekonomi

Airbus, güçlü 2023 sonuçlarının ardından özel temettü dağıtımını duyurdu

Avrupa’nın önde gelen ticari uçak üreticisi Airbus, 2023’teki güçlü mali performansının ardından özel bir temettü açıkladı. Şirket, temel düzeltilmiş faaliyet kârının %4 artışla 5,8 milyar avroya, gelirin ise %11 artışla 65,4 milyar avroya yükseldiğini söyledi. Airbus ileriye dönük olarak 2024 yılı için 6,5 ile 7,0 milyar avro arasında bir çekirdek kâr öngörüyor.

Perşembe günü yapılan duyuruda ayrıca, geçen yılın seviyesini koruyarak hisse başına 1,8 avroluk olağan temettü ve hisse başına 1 avroluk özel temettü önerisi de yer aldı. Hissedarlara sağlanan bu ek getiri, şirketin daha önce ekstra nakit dağıtımı için referans noktası olarak belirlenen 10 milyar Euro’yu aşan net nakit ölçümünden kaynaklandı.

Olumlu mali sonuçlar, havayolu sektörünün pandemik krizden çıkmasıyla birlikte uçak siparişlerindeki artışa ve teslimatlardaki artışa bağlandı. Artış, Airbus’ın ödenmemiş borç sorunlarıyla boğuşan Amerikalı rakibi Boeing’in karşılaştığı mali zorluklarla tezat oluşturuyor.

Ancak Uzay biriminde 200 milyon Euro’luk yeni bir giderin ortaya çıkması Airbus’ın başarısını gölgede bıraktı ve bu bölümdeki toplam kayıp 600 milyon Euro’ya çıktı. Bu gider, CEO Guillaume Faury’nin çalışanlara bu kadar beklenmedik büyük harcamaların kabul edilemez olduğunu ifade ettiği bir raporun ardından geldi. Bu sorunlarla bağlantılı olarak Uzay Sistemleri Başkanı Jean-Marc Nasr önümüzdeki ay görevinden ayrılacak.

Kârın %40 düşüşle 229 milyon Euro’ya düştüğü Savunma ve Havacılık bölümündeki düşüşe rağmen, Helikopterler bölümü %15 oranında kâr artışı kaydetti. Airbus şu anda uzayda ABD fırlatma sağlayıcıları ve yeni ortaya çıkan düşük maliyetli uydu teknolojileriyle sıkı bir rekabetle karşı karşıya.

Airbus ayrıca A321XLR tek koridorlu jetinin teslimatında bir gecikme olduğunu duyurdu ve hizmete girişi 2024’ün ikinci çeyreğinden üçüncü çeyreğine aldı. Müşterilere yönelik ilk uçağın son montajı Aralık ayında yapıldı. Şirketin 2024 yılı için yaklaşık 800 jet teslimatı varsayımı, küresel tedarik zincirinde veya dünya ekonomisinde daha fazla aksama yaşanmamasına bağlı.

Guillaume Faury daha önce çalışanlara, karşılaşılan zorluklara rağmen yüksek performanslı bir Savunma ve Uzay işini sürdürmenin stratejik önemini aktarmıştı. Şirketin hissedar getirilerine ilişkin tahminleri ve planları, dış faktörlerin gelecekteki sonuçları etkileyebileceği anlayışıyla temkinli bir iyimserliği yansıtmaktadır.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

kulp-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu