Haber

Beyaz Saray: Wagner, Rus güvenlik güçlerine rakip olacak bir güç merkezi olarak ortaya çıkıyor

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Kurulu Stratejik Bağlantılar Koordinatörü John Kirby, Rusya’nın Wagner grubunun “Rus ordusuna ve diğer Rus bakanlıklarına rakip olan bir güç merkezi olarak ortaya çıktığını” söyledi.

Günlük basın toplantısında konuşan Kirby, “Bugün, Ukrayna genelinde zulümler ve insan hakları ihlalleri işleyen Wagner olarak bilinen Rus özel askeri şirketi hakkında bilgiler de dahil olmak üzere yeni ayrıntıları paylaşabiliyorum. Wagner’e daha fazla.” söz konusu.

John Kirby, “Wagner’in Rus ordusuna ve diğer Rus bakanlıklarına rakip olacak bir güç merkezi olarak ortaya çıktığı bizim için oldukça açık” dedi. ifadesini kullandı.

Kirby, Wagner’in sahibi Yevgeny Prigojin’in Kremlin üzerindeki artan etkisinin, Rus askeri yetkililerin Rusya Savunma Bakanlığı’nı ve Ukrayna’daki üst düzey askeri yetkilileri “açıkça eleştirmeye” devam etmesi ve zaman zaman “Wagner’in komutasına tabi” hale gelmesiyle geldiğini söyledi.

Koordinatör Kirby, geçen ay Kuzey Kore’nin Wagner’e piyade roketleri de dahil olmak üzere “ilk silah teslimatını” yaptığı bilgisini paylaştı.

“Tıpkı Rus hükümeti gibi, Wagner de Ukrayna’daki kampanyasını yürütmek için dışlanmış devletlere güvenmek zorunda kaldı.” Kirby, Kuzey Kore’yi Wagner’e teslimatlarını derhal durdurmaya çağırdı.

ABD’nin duyurusu, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy’nin Ukrayna için uzun süredir talep edilen bir Patriot bataryasını da içeren 1.85 milyar dolarlık bir askeri yardım paketini açıklamasından bir gün sonra geldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu