Haber

Burcu Köksal: Bir beslenme çantası en az 50 TL ile dolduruluyor, bu sizin için atıştırmalık parası bile değil ama yoksul aileler için çok büyük bir para.

CHP Kümelenme Başkan Yardımcısı Burcu Köksal, TBMM Plan ve Bütçe Kurulu’nda Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin görüşülmesinde; “Bir öğle yemeği kutusu minimum 50 TL’lik bir maliyetle dolduruluyor. Bunu 5 ile çarptığınızda 250 TL oluyor. Bu muhtemelen sizin için atıştırmalık parası bile değil. Ama yoksul aileler için çok büyük bir para. bu çocuklar okuldaki beslenme çantalarını dolduramadıkları için yeterli ve düzenli beslenemiyorlar.Peki siz ne yapıyorsunuz, sizin bakanlığınız döneminde bir önceki bakanın 1.5 milyon okul öncesi öğrencisine verdiği bedava yemeği kaldırıyorsunuz. Sormak istiyorum 2023 yılının mayıs ayında bir önceki bakanınız Sayın Mahmut Özer ‘okul öncesi eğitim parasız olacak’ demişti ama siz, 14 Ekim’de ‘katkı payı uygulamasını hayata geçirdiniz’ dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2024 bütçe görüşmeleri sürüyor. Komitede konuşan CHP Kümelenme Başkan Yardımcısı Burcu Köksal, şunları söyledi:

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yatırımlarına bakıldığında örneğin Merkezi Bütçe Yatırım Ödeneğinden 1998 yılında ayrılan pay yüzde 37 iken bugün 2024 yılında bu pay yüzde 12’ye geriledi. Bu bize neyi gösteriyor? Bu payın azalması, önümüzdeki dönemde taşımalı eğitim ve ikili eğitim gibi sorunların çözülmeyeceği, aksine artmaya devam edeceği anlamına geliyor.

“25 YAŞINDAKİ ÖĞRETMEN 24 BİN 154 TL MAAŞI ALIYOR. PEKİ ÖĞRETMENE NE VERİRİZ? BEYAZ APRANK”

Bakın 25 yıllık tecrübeye sahip bir öğretmen 24 bin 154 TL maaş alıyor. Peki öğretmene ne vereceksin? Beyaz önlükler. Artık buradaki herkes biliyor. Doktorların mesleklerinin sembolü olan beyaz önlükleri vardır. Bir mesleğin sembolü haline gelmiş bir giysiyi diğerine tavsiye etmek doğru ve samimi bir teklif değildir. Öğretmen üniformasını korumak isterse istediği renkte başka önlükler de giyebilir. Bu kesinlikle kişinin kendi takdirine bağlı olmalıdır. Bakanlığın bu konuda herhangi bir sorumluluk yüklememesi gerekiyor.

“ÇEDES PROJESİYLE KIZLARIN OKULLANMA ORANI ARTTI MI?”

ÇEDES projesiyle imam hatip, Kur’an kursu eğitmeni, vaiz ve din hizmetleri uzmanı gibi kişiler ders vermek üzere görevlendirildi. Bu kişilerin pedagojik formasyonu var mı? Ders vermeye yetkili mi? Ayrıca 25 yıllık tecrübeye sahip bir öğretmen 24 bin TL maaş alırken, ÇEDES projesinde görev alan bireylerin maaşı ne kadar? Maaş artışları oldu mu? Bu işçinin maaş artışları hangi bakanlığın bütçesinden karşılanıyor? Sayın Bakanım, 1 milyondan fazla ataması yapılmamış öğretmen atama beklerken, sözleşmeli öğretmenler kadro beklerken, kadrolu öğretmenler açlık sınırının altında maaşlarla geçinmeye mahkum edilirken, bütçe harcamasına tek destek bu. laik eğitim sistemiyle oynamak için ÇEDES gibi bir proje mi var? Karma eğitime karşı olduğunuzu defalarca dile getirdiniz. Kızların okula gönderilmeme sebebi olarak karma eğitimi gösterdiniz. Şimdi soruyorum: ÇEDES projesiyle kızların okula gönderilmesi arttı mı, azaldı mı?

“OKULA GİTMESİ GEREKEN ÇOCUKLAR İŞ CİNAYETLERİ NEDENİYLE HAYATINI KAYBEDİYOR”

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin bu yılın ilk dokuz ayını kapsayan iş cinayetlerine ilişkin raporuna göre, 21’i 14 yaş ve altı en az 44 çocuk işçi hayatını kaybetti. Okula gitmesi gereken çocuklar iş cinayetlerinde hayatını kaybediyor. Bu ülkede 80 bin öğretmen ücretli çalışıyor ve hâlâ kadro bekliyor. Okullarda temizlik görevlisi veya güvenlik görevlisi bulunmuyor. Anne-babalar topladıkları parayla temizlik malzemesi alıyor ve temizlik elemanı çalıştırıyor.

“2022’DE VAKIF VE DERNEKLERE 4.1 MİLYAR LİRA BÜTÇE AKTARDIĞINIZ”

2022 yılında hükümete yakın vakıf ve derneklere 4,1 milyar lira bütçe aktardınız. Türkiye Maarif Vakfı’na 2024 yılı için 5,7 milyar lira bütçe aktarmayı öngördünüz. Bu vakfa şu ana kadar 13 milyar 85 bin lira harcadınız. Türkiye Maarif Vakfı ise öğrenci başına 112 bin 365 TL harcıyor. Bakın Milli Eğitim Bakanlığına bağlı devlet okullarında 15 milyon 887 bin 296 öğrenci var ve Milli Eğitim Bakanlığı bütçesine göre öğrenci başına maliyet hesaplandığında 68 bin 742 TL ayırıyor. Yani Türkiye Maarif Vakfı’nın öğrenci başına harcaması Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğrenci başına harcamasının iki katı.

BİR BESLENME ÇANTASINDA MİNİMUM 50 LİRA DOLU”

Bir öğle yemeği kutusu minimum 50 TL tutarında doldurulur. 5 ile çarptığınızda ise 250 TL oluyor. Belki bu senin için atıştırmalık parası bile değildir. Ancak yoksul aileler için bu çok büyük bir para ve bu çocuklar okuldaki beslenme çantalarını dolduramadıkları için yeterli ve istikrarlı beslenemiyorlar. Ama ne yapıyorsun? Bakanlığınız döneminde bir önceki bakanın 1,5 milyon okul öncesi öğrenciye verdiği ücretsiz yemek uygulamasını kaldırdınız. Ben sormak istiyorum. Mayıs 2023’te selefiniz Sayın Mahmut Özer ‘okul öncesi eğitim parasız olacak’ dedi ama siz 14 Ekim’de katkı payı ücretini getirdiniz. Ayrıca önceki bakan da eğitimin her kademesinde okullaşma oranının 2023’te olduğunu söyledi. Yüzde 99 ama resmi internet sitenizde bu rakam yüzde 99 gibi görünmüyor. “Hanginize inanacağız?”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu