Haber

Cevdet Yılmaz: Türkiye artan yatırımlarla büyümeye devam edecek

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yatırım ortamının iyileştirilmesi için büyük çaba sarf ettiklerini belirterek, “Bu yıl gelişmekte olan ülkelere artması beklenen sermaye akımlarından Türkiye hak ettiği payı alacaktır. Ülkemize daha fazla yatırım ve fon akışı sağlanacaktır. Hem finansal alanda hem de doğrudan yatırım şeklinde bunun olacağını “Zaten işaretlerini görüyoruz” dedi.

Cevdet Yılmaz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) düzenlenen ‘Türkiye-Kırgızistan İş Forumu’na katıldı. Programa Yılmaz’ın yanı sıra Kırgız Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu Başkanı Aklybek Japarov, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, iki ülkenin kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve iş insanları katıldı. Yılmaz, Cumhuriyetin 100’üncü yılında ekonominin son 13 çeyrekte sürekli büyüdüğünü, bu büyümenin 2023’ün ilk çeyreğinde yüzde 4, ikinci çeyreğinde yüzde 3,9, üçüncü çeyreğinde ise yüzde 5,9 olduğunu kaydetti. çeyrek. Yılmaz, ilk 9 ayda ortalama büyümenin yüzde 4,7’ye ulaştığını, son çeyrekte verilen verilerin bu ay sonunda açıklanacağını söyledi.

‘İHRACATIMIZIN TARİHİ BİR SEVİYEYE ULAŞTIĞINI GÖRÜYORUZ’

Türkiye ekonomisinin orta vadeli programda öngördükleri yüzde 4,4’lük büyümeye rahatlıkla ulaşabileceğini belirten Yılmaz, “Dolar bazında 1,1 trilyon dolar civarında bir ekonomik büyüklüğe ulaşacağız. IMF’nin yaptığı tahminlere göre bu Satın alma gücü paritesi açısından nominal olarak 17’nci büyük ekonomiyiz.” Geçen yılı Türkiye’nin 11’inci büyük ekonomisi olarak kapatacağız. Ayrıca 2012 yılında 36 milyar dolar olan ihracatımızın 2022 yılında 7 kattan fazla artarak 254 milyar dolara ulaştığını görüyoruz. 2023 yılını toplarsak tarihi bir seviyeye ulaşarak 256 milyar dolara ulaştığını görüyoruz. Dünyadaki sıkıntılara rağmen, “Ana ihracat pazarımız olan Avrupa’daki daralma ve durgunluklara, yurt içinde yaşadığımız deprem felaketine rağmen ihracatçılarımızın bu performansını canı gönülden kutluyorum” dedi.

‘CARİ AÇIĞIMIZ AZALMA Eğiliminde’

Cari açıktaki düşüşün devam ettiğini belirten Yılmaz, “Geçen yıl başlayan ve devam eden bir gerileme süreci içerisindeyiz. Cari açığımız azalma eğiliminde ve ülkemize daha fazla sermaye girişi olduğunu görüyoruz. Yatırım ortamının iyileştirilmesi için büyük çaba harcıyoruz. Aynı zamanda geçen yıl başlayan ve devam eden bir gerileme süreci içindeyiz. Yönetim Kuruluna başkanlık ediyorum. Kamu ve özel bakanlarımız, iş dünyası temsilcilerimiz orada bir araya geliyor. Daha önce iki kez yeni bir eylem planı hazırladık. Uygulamasıyla birlikte yatırım ortamını çok daha iyi bir seviyeye taşıyoruz. Ben tüm kalbimle inanıyorum ki, “Türkiye bu yıl gelişmekte olan ülkelere yönelik artması beklenen sermaye akımlarından hak ettiği payı alacaktır.” yıl. Ülkemize hem finansal alanda hem de doğrudan yatırımlar şeklinde daha fazla yatırım ve fon akışı sağlanacak. Zaten bunun işaretlerini de görüyoruz” dedi.

‘5 MİLYAR DOLAR HEDEFİNE HEP BİRLİKTE YÜRÜYECEĞİZ’

2003 yılından bu yana Türkiye’ye gelen doğrudan uluslararası yatırımın toplamda 261,3 milyar dolara ulaştığını belirten Yılmaz, bunu daha üst seviyelere taşımak istediklerini, ‘kazan-kazan’ yaklaşımıyla iş birliği yapan dost ve kardeş ülkelerle birlikte yükseleceklerinin altını çizdi. . Geçtiğimiz yıllarda Türkiye ile Kırgızistan arasındaki ticaret hacminin 1 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini hatırlatan Yılmaz, şöyle konuştu: “2022’de bunu aştık. 2023 yılı itibarıyla dış ticaret hacmimizde yüzde 42’lik bir artış oldu ve Yıl sonu itibarıyla 1,6 milyar dolara ulaştı.” Şimdi 2 milyar dolar çok ulaşılabilir bir hedef. Umarım bu yıl bunu başarabiliriz. Daha sonra orta vadede 5 milyar dolar hedefine hep birlikte yürüyeceğiz.”

Yılmaz, Kırgızistan’daki Türk yatırımlarının 2 milyar dolara yaklaştığını belirterek, “Ayrıca ülkemiz Kırgızistan’a en çok yatırım yapan 5’inci ülke konumunda. Kırgızistan’da 2 bine yakın kayıtlı şirketimiz var. Bunların 350’si aktif olarak ekonomiye katkı sağlıyor. Ülkemizde “Kırgızistan sermayeli 269 şirket faaliyet gösteriyor. Şirketlerimiz müteahhitlik alanında 1 milyar dolara yakın 93 proje üstlendi. Biz siyasi alanda her türlü girişimi yaparken sizlerden de Kırgızistan’ın alanda kalkınmasına katkı sağlayacak adımlar atmanızı bekliyorum” dedi.

sarkislaajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu