Ekonomi

Fed Başkanı Daly 2024’te üç faiz indiriminin makul olduğunu düşünüyor

San Francisco Federal Rezerv Bankası Başkanı Mary Daly Salı günü yaptığı açıklamada, Federal Rezerv’in bu yıl faiz oranlarını üç kez düşürmesinin makul olarak beklenebileceğini ifade etti. Daly, bu öngörünün kesin olmadığını ve başta enflasyon ve işgücü piyasası koşulları olmak üzere ekonomik göstergelere bağlı olarak ayarlanabileceğini vurguladı.

Las Vegas, Nevada’da düzenlenen bir etkinlik sırasında Daly, mevcut faiz oranının korunmasının şimdilik uygun olduğunu belirtti. Geçtiğimiz ay Daly, diğer Fed politika yapıcılarıyla birlikte, enflasyon üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturmaya devam etmek amacıyla kısa vadeli faiz oranlarının %5.25-%5.5 aralığında tutulması yönünde oy kullanmıştı. Enflasyon oranları 2022 ortalarındaki zirvelerinden düşmüş olsa da, Fed’in %2’lik hedefinin üzerinde kalmaya devam ediyor.

Daly, enflasyonun kademeli olarak düşmesi ve hem işgücü piyasasının hem de ekonomik büyümenin güç göstermesi nedeniyle ekonominin ve para politikasının şu anda iyi bir konumda olduğunu belirtti. Daly, mevcut ekonomik manzara göz önüne alındığında faiz oranını değiştirmeye acil bir ihtiyaç olmadığının altını çizdi.

Fed politika yapıcıları toplu olarak 2024 yılında üç çeyrek puanlık faiz indirimi olasılığını öngörüyor. Ancak, geçen ay yayınlanan tahminlere göre, yetkililerin neredeyse yarısı, yani on dokuz kişiden dokuzu, bu yıl iki ya da daha az indirim öngörüyor.

Daly ayrıca erken faiz indirimlerinin kalıcı olarak yüksek enflasyona yol açabilecek risklerinin de altını çizdi. Daly, para politikasında esnekliğin önemini vurgulayarak, enflasyonun beklenenden daha inatçı olması halinde daha az faiz indiriminin gerekli olabileceğini belirtti.

Tersine, işgücü piyasası zayıflarsa ya da enflasyon beklenenden daha hızlı düşerse, daha fazla sayıda faiz indirimi düşünülebilir.

Bu nedenle Federal Rezerv’in 2024 yılında faiz oranlarına yaklaşımı, ihtiyatlı ve gelişen ekonomik koşullara uyarlanabilirlik ile karakterize edilmektedir.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu