İş

Matthew Perry’nin Friends dizisindeki Chandler Bing Karakteri

Matthew PerryFriends dizisinde canlandırdığı Chandler Bing karakteri, kısa ama çarpıcı sözleri ve her duruma alaycı yaklaşımıyla altı arkadaş arasında en komik olanıydı.

Geçtiğimiz hafta sonu hayatını kaybeden Matthew Perry’nin karakteri kendisini şu cümlelerle anlattı:

“Merhaba, ben Chandler. Rahatsız olduğumda şaka yaparım. “Tavsiye verme konusunda pek iyi değilim ama alaycı bir yorum yapmamı mı istiyorsun?”

Chandler akıllı ve hızlıydı; Arka planda Perry, bağımlılıklarıyla mücadele etmesine rağmen insanları güldürmeyi seviyordu.

BBC eğlence muhabiri Helen Bushby, Friends dizisinin yazarlarının, Perry’nin canlandırmakta çok başarılı olduğu şakaları, performansına uygun bir şekilde yazdığını söylüyor.

Matthew PerryBu mesleği, aktör olan babası John Bennett Perry’nin izne ayrılmak istemesi nedeniyle seçti.

Perry, 2022 yılında yayınlanan “Arkadaşlar, Aşıklar ve Büyük Korkunç Şey” adlı otobiyografisinde kendisi ile Chandler karakteri arasında büyük benzerlikler olduğunu açıklamıştı.

Senaryo geldiğinde rolün kendisi için yaratıldığını düşündü:

“Sanki biri beni bir yıl boyunca takip etmiş, şakalarımı çalmış, tavırlarımı kopyalamış, yorgun ama yine de şakacı hayata bakış açımın fotokopisini çekmiş gibiydi. “Chandler’ı oynayıp oynamamam önemli değildi, Chandler bendim.”

Geçen yıl Times gazetesine şunları söyledi:

“Seçmelerde tüm kuralları çiğnedim. Öncelikle elimde senaryodan herhangi bir sayfa yoktu. Seçmeler sırasında senaryonun elinizde olması gerektiğinden, bu şekilde yazarlara karakter yaratmanın bir süreç olduğunu gösterebilirsiniz. Ama senaryoyu zaten çok iyi biliyordum, dolayısıyla çok iyi bir performans sergiledim.

“Kelimeleri beklenmedik bir şekilde okudum, vurguyu kimsenin yapmayacağı şekilde yaptım. O zaman bilmiyordum ama konuşma şeklim gelecek onlarca yılın kültürel yaşamında iz bırakacaktı.

“Şimdilik zaten komik olan sözleri farklı bir şekilde söyleyerek ifadeleri gerçekten dans ettirmeye çalışıyordum. Bazen yazarlar cümlede vurgulanmayan bir kelimenin altını çizer ve onunla ne yapacağımı görmek isterlerdi.”

Şakaların zamanlaması çok yerindeydi.

İnternet, Chandler’ın Joey, Monica, Ross, Rachel ve Phoebe gibi diğer karakterlere verdiği hızlı ve zekice tepkilerin görselleriyle dolu; Çoğu sahnede sahneler Chandler’ın komik bir yorumuyla bitiyor.

Hatta bazen bu komik gözlemler Chandler’ın kendisiyle dalga geçtiği yorumlardı.

Chandler duygusal açıdan açık bir karakter olmasa da kötü bir çocukluk geçirdiğine sıklıkla değinildi.

Sık sık kendi kırgınlıklarını ve zayıflıklarını mizahla yansıtırdı.

Ross’un biliyor gibi göründüğü sahnelerde Matthew Perry’nin esprileri çok uygun zamanlamayla yaptığı görülüyor.

Ancak Perry, arka planda insanları güldüremeyeceğinden endişeliydi:

“Dizi canlı seyirciyle çekilirken seyirci yeterince gülmese öleceğimi hissettim. Elbette bu sağlıklı bir durum değildi ama bazen tek kelimelik şakalar yapıyordum ve onlar gülmüyordu. Ayrıca terlemeye başlıyordum ve spazm geçiriyordum. Gerekli miktarda kahkahayı dışarı çıkaramadığımda dağılırdım. Bunu her gece hissettim. “Bu baskı beni çok kötü etkiledi.”

Chandler hakkında en yaygın şakalardan biri, hiç kimsenin onun işinin ne olduğunu gerçekten öğrenmemesiydi; sadece çok para kazandığı ve bir plazada çalıştığı biliniyordu.

Daha sonra işinin istatistiksel analiz ve veri derleme olduğu ortaya çıktı. Dokuzuncu dönemde sevdiği ancak daha az para kazandığı bir iş olan metin yazarlığına geçti.

Hatta bir bölümde “Eski işime döneceğim” diyerek fikrini dile getiren Monica, “Hayır, sevdiğin işi yapmanı istiyorum” dedi. “Bu bir istatistiksel analiz ve veri derleme işi değil” diye yanıtladı:

“Ben istifa ediyorum ve sen ne yaptığımı mı öğreniyorsun?”

Dizinin başında elinde Cosmopolitan dergisiyle tuvaletten çıktığında “Test yaptım, kariyerimi erkeklere tercih ettiğim ortaya çıktı” dedi.

Friends senaryosunda uzun süre devam eden önemli hikayelerden biri de Chandler ile Monica arasındaki romantik bağdı. Başlangıçta ilgiyi başkalarından gizleseler de Chandler’ın gerçekler yerine esprili açıklamaları komik sahnelerin oluşmasına neden oldu.

2004 yılında 10 bölüm sonra sona eren Friends dizisinde Chandler, Monica ile evlenmiş ve bir aile kurmuştur.

Friends’te yer almak Perry’yi bir ölçüde memnun etti.

2002 yılında New York Times’a verdiği röportajda şöyle demişti: “Eğer ünlü olmasaydım hayatım boyunca şöhretin peşinde koşardım. “Peşinden gider ve onu bulmaya çalışırdım” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu