Teknoloji

‘Su’ Dünya’dan 97 ışıkyılı uzaklıkta bulundu

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı’nın (NASA) Hubble Uzay Teleskobu’nu kullanan gökbilimciler, Dünya’dan 97 ışıkyılı uzaklıktaki dış gezegende su molekülleri buldu. Bu buhar, şu ana kadar gözlemlenen en küçük ötegezegen olan ‘GJ 9827d’ adı verilen ötegezegenin atmosferinde tespit edildi. NASA’dan yapılan açıklamada, Dünya’nın çapının yaklaşık iki katı büyüklüğündeki ötegezegenin keşfinin ‘potansiyel gösterge görevi görevi gördüğü’ belirtildi.

Ancak araştırma ekibi, Hubble’ın hidrojen açısından zengin bir atmosferde su buharı izleri yakalayıp yakalamadığını veya ev sahibi yıldızı GJ 9827d’nin orijinal hidrojen ve helyum atmosferini buharlaştırdığı için gezegenin su açısından zengin bir atmosfere sahip olup olmadığını söyleyemez.

Montreal Üniversitesi Trottier Ötegezegen Araştırma Enstitüsü’nden Prof. Björn Benneke, “Bu, su açısından zengin atmosfere sahip bu gezegenlerin diğer yıldızların etrafında var olabileceğini atmosferik tespit yoluyla doğrudan gösterebileceğimiz ilk sefer olacak” dedi. Araştırmanın yazarlarından Laura Kreidberg, “Bu kadar küçük bir gezegende su bulmak bir dönüm noktası” dedi. (HABER MERKEZİ)

camliyaylaajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu