Haber

Çanta Fiyatlarında Artış Var mı? Market Torbalarına İlişkin Karar Resmi Gazete’de Yayımlandı!

Çanta fiyatlarına zam haberi kısa sürede gündemin ortasına oturdu. Vergilerdeki fiyat artışının ardından Meclis’e sunulan son torba yasa tasarısında da Çevre Kanunu’nda değişiklikler var. Bu değişikliklere göre, her yıl değerleme oranı artırılan market torbaları üzerinden satın alınan geri kazanım katılım payları (GEKAP) iki katına çıkabilmektedir. Bu durumda çanta fiyatlarında da fiyat artışı yaşandı.

İşte market poşetlerine yapılan zamların detayları…

Son vergi ve harç artışının ardından çanta fiyatlarında artış olup olmadığı konusu gündeme geldi.

Market poşetlerine ödeme uygulaması kapsamında 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren tek poşet fiyatı 25 kuruş olarak belirlendi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın belirlediği fiyatlarla satışa sunulan çantalar, geçen yıl yapılan zamlara rağmen 25 kuruşluk satış fiyatını korumaya devam etti.

Son 3 yılda zam yapılmayan çantaların fiyatlarına bu kez zam geldi.

Satıcılar, uygulamaya başladığı günden bu yana 25 kuruştan satılan market poşetleri için ‘Tedavi Katılma Payı Tutarı’ adı altında poşet sayısı kadar devlete ödeme yapıyor.

Çanta Fiyatlarında Artış Var mı? Çanta Ne Kadardı?

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre; plastik alışveriş poşetlerinin adet fiyatı 38,5 kuruşa çıkarıldı. Gelen zam sadece market poşetlerine de gelmedi. Aynı zamanda lastik, pil, pil, elektrikli ve elektronik eşya, ilaç, içecek ambalajı, kağıt-karton içecek ambalajı ve ahşap ambalaj üzerinden satın alınan geri dönüşüm katılma paylarını (GEKAP) ikiye katlamaya yetkilidir.

Yetkililerden de bir açıklama geldi:

“Bir plastik market poşetinden GEKAP poşet başına 38,5 kuruş. Bunun üzerine poşet maliyeti de ekleniyor ve tüketiciden sadece 25 kuruş alınıyor, geri kalanı marketler tarafından karşılanıyor. Yeni yetkinin kullanılıp kullanılmayacağına, yani GEKAP hisselerinin ikiye katlanıp katlanmayacağına Cumhurbaşkanımız karar verecek. Bu zam uygulandığında poşetin maliyeti ve yüzde 18 KDV eklenerek oluşturulacak yeni poşet fiyatına vatandaşın ne kadar katkı sağlayacağına Poşet Komisyonu karar veriyor. GEKAP tedbiri artırılsa bile geçen yıl olduğu gibi bu yıl da vatandaşın ödediği 25 kuruşluk katkı payının artırılmamasına Kurul karar verebilir.”

Çanta Fiyat Kararı Resmi Gazete’de Yayımlandı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu