Haber

İskenderun nerede? İskenderun’un nüfusu ve yüzölçümü nedir? İskenderun hangisine bağlı?

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından, HatayAyrıca çok sayıda artçı sarsıntı meydana geldi. Hatay Türkiye’nin İskenderun ilçesi merak edildi. Peki İskenderun nerede? İskenderun’un nüfusu ve yüzölçümü nedir? İskenderun hangisine bağlı? Detaylar burada…

İSKENDERUN NEREDE?

İskenderun, Hatay ilinin bir ilçesidir.

Nüfus: 248.335

Alan: 247 km² (95 mi²)

İSKENDERUN NÜFUSU KAÇ KAÇ?

Hatay ili İskenderun ilçesinin nüfusu 248.335’dir.

İSKENDERUN HANGİSİ İLE BAĞLANTILI?

İskenderun, nüfus bakımından Hatay’ın ikinci büyük ilçesidir. Nüfusu 248.335 kişidir. İlçe, Türkiye’nin en büyük limanlarından birine sahiptir ve bu yönüyle deniz ticaretinde önemli bir konuma sahiptir.

Büyük İskender’in Issos yakınlarındaki zaferinden sonra MÖ 333’te Alexandreia olarak kurulmuştur. Bu şehir kurulmadan önce burada Myriandos adında bir Fenike şehri varmış. Makedonya Hükümdarı Büyük İskender, Pers İmparatoru III. Darius’un üstünlüğü ile İsos Vadisi’nde kurulan bu şehir, coğrafi öneminden dolayı tarihinde birçok kez işgal edilmiştir.

395 yılında Selevkoslar’dan Romalılar’a, oradan da Doğu Roma’ya katılmış, 7. yüzyılın ortalarında 1516’da İslam Devleti’nden Memlûk İmparatorluğu’na geçmiştir. Birinci Dünya Savaşı’nda İngiltere ve ardından Fransa, İskenderun’un hükümdarı oldu. 1938 yılına kadar Fransızların himayesinde Suriye sancağı olarak kaldı. Türk Ordusu’nun 5 Temmuz 1939’da İskenderun’a girmesiyle kurtuluş hareketinin temelleri atıldı.

İskenderun, Türkiye’ye katıldığı andan 1974 yılına kadar oldukça küçük bir kasabaydı. 1974 yılında üretime başlayan Türkiye’nin üçüncü Demir Çelik Fabrikası, kent yaşamına büyük bir canlılık getirdi. Ayrıca süperfosfat fabrikası, bitkisel yağ, yem, un, konserve, salça, çırçır, dokuma, çeltik, oto ve makine yedek parça vb. Boru hattıyla Batman’dan gelen petrol, İskenderun Limanı’ndan deniz yoluyla Mersin’e gönderiliyor. Limanda Demir-Çelik ve Süperfosfat fabrikalarının iskeleleri, iskelesi ve NATO’ya bağlı tren istasyonu bulunmaktadır. Türkiye’nin dördüncü büyük limanı olan İskenderun Limanı’nın yıllık yük kapasitesi 8,7 milyon tondur.

İlçe çevresinde doğal plajlar ve yaylalar ile çeşitli mesire alanları bulunmaktadır. İlçe merkezi, çağdaş şehircilik anlayışına uygun olarak planlı bir şekilde gelişmektedir. İlçenin ana caddeleri denize dik olarak inmektedir. Deniz kenarındaki alan, Atatürk heykeli ve kıyıya paralel uzanan Atatürk Bulvarı, sporTesisleri ile yeniden düzenlenerek 1985 yılında hizmete açılmıştır.

Bugün İskenderun, Türkiye’nin önde gelen ve en büyük ilçelerinden biri olup, özellikle sanayi, deniz ticareti ve turizm alanlarında hızla gelişen bir şehirdir.

İskenderun

Hatay’ın en önemli ve en büyük ilçelerinden biri olan İskenderun, şehir merkezine yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta.

Muhteşem Akdeniz manzarasıyla dikkat çeken İskenderun, ülkenin deniz ticaretinin en önemli limanlarından biri olan İskenderun Limanı’na ev sahipliği yapıyor. Sanayinin büyük ölçüde geliştiği İskenderun, doğal güzellikleri ile büyüleyici ilçelerden biridir.

İskenderun tarihi ve doğal güzellikleri açısından oldukça değerli bir ilçedir. 16. yüzyılda kurulduğu sanılan İskenderun, Türkiye’deki 3 deniz müzesinden birine sahiptir. İlçede bulunan kilise ve mescitler, ilçenin tarihini ve kültürel çeşitliliğini yansıtan yapılardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu